Przeskocz do treści

W dniu 21 marca obchodzimy święto Osób, którym towarzyszy Zespół Downa. Data obchodów nie jest przypadkowa – dzień 21 marca patronuje rozpoczynającej się wiośnie i narodzinom ludzi niezwykłych, bardziej kochanych. Data wiąże się również z istotą zaburzenia – trisomią 21 chromosomu.

Corocznym celem  obchodów Światowego Dnia Osób z ZD  jest uświadomienie społeczności ,ze wszyscy ludzie z zespołem Downa muszą mieć możliwość życia jego pełnią na równych zasadach z innymi, Jednakże pomimo  prowadzonych wielu  kampanii na rzecz osób z ZD  ciągle brakuje wiedzy na temat wyzwań, przed jakimi stają te osoby w ciągu ich życia.   Negatywne stereotypy ograniczają  ich potencjał  i możliwości . Brak również systemowego  wsparcia ich  odpowiednimi narzędziami, aby ich życie było jak najbardziej samodzielne i szczęśliwe

W tym roku  obchodom Światowego  Dnia  Osób z Zespołem Downa towarzyszy  hasło. ,,  Nie pozastawiajcie nikogo w tyle  ’‘  a w naszymOśrodku ono brzmi  ,,My nie zostajemy w tyle”.

Nasz Ośrodek w swoich działaniach chce pokazać, że przy wsparciu  osoby  z ZD będą aktywnie uczestniczyć w życiu. Najważniejszym wymiernym efektem winno być  włączenie ich do  pracy  w wymiarze zależnym od ich aktualnych możliwości. Będzie to nie tylko korzyść dla nich ale także dla ludzi z  którymi będą przebywać .Ci piękni ludzie mają nadzwyczajna zdolność tworzenia ciepłych, intymnych, bliskich związków z ich głośnym śmiechem oczami wyrażającymi miłość, której nasz świat tak bardzo potrzebuje. Pamiętajmy ,że nie każdy musi być taki sam, ale każdy może nieść dobro, dzięki któremu zobaczymy i dotkniemy świata prawdziwych wartości, spokoju, miłości, zaufania .Będziemy mogli uczyć się od nich pełnej szczerości myślenia i postrzegania świata przez pryzmat relacji   i miłości.

W  Ośrodku   świętowanie obecności w naszym życiu osób z ZD rozpoczęliśmy  w dniu 21 marca pod  hasłem -,, Złap mnie za rękę, razem pobiegniemy tam gdzie dzień wypełnia szczęście ‘’. Wszyscy solidaryzowaliśmy się  z naszymi koleżankami i kolegami także poprzez ubiór w  kolory czerwieni i granatu.  Pani Wiosna  zagościła wśród nasrazem z  klasą ,, wiosennych ludzi ” o których w wierszach  co lubią ,jacy są. Wspólnie zatańczyliśmy w korowodzie taniec przyjaźni w rytm wiosennych przebojów . Następnie wszyscy uczniowie ,nauczyciele  wzięli udział w   biegu kolorowej skarpetki  .Zakończeniem obchodów w tym dniu był udział we Mszy Św. w intencji osób z Zespołem Downa i ich rodzin, opiekunów.

W dniu 22.03.2019  cała społeczność Ośrodka –uczniowie ,rodzice zaproszeni goście zgromadziła się w Domu Katolickim bo ,,To samo niebo mamy nad głowami, to samo słońce promieniami darzy’’.
   Spotkanie  poprowadziło dwóch konferansjerów w tym jeden z naszych uczniów   W nastrój radosnej uroczystości wprowadziła nas Utalentowana Julcia ,która wspierała wychowawczyni zaśpiewała ,,Modlitwę o wschodzie słońca ‘’ .

Następnie  obejrzeliśmy film  „My nie zostajemy w tyle” –film o wyjątkowych uczniach Ośrodka „Radość Życia”, który  powstał przy współpracy Koła dziennikarskiego, które działa w naszej szkole już od 6 lat. Jego uczestnicy z okazji światowego  dnia  osób z zespołem Downa wypowiedzieli się  jak  ich postrzegają, jak widzą ich jako kolegów, przyjaciół  i współtowarzyszy podróży przez życie...

„Tak samo kochać chcemy, chcemy być kochani” – to spektakl                          w wykonaniu uczniów naszego Ośrodka i osób z ZD prezentujący ich  talenty  i możliwości .Dla wszystkich zaśpiewała Pani Anny Przybysz wraz z zespołem „PRZELASKI .Występ wzbudził wiele radości ,tańców  razem z zespołem na scenie .Na zakończenie uczniowie z ZD otrzymali upominki wykonane przez uczestników programu naszych absolwentów   ,,Rehabilitacja 25 plus a  ich rodzice publikację wydaną przez Ośrodek   na tę okoliczność .

Po zakończeniu spotkania kolorowy korowód przeszedł ulicami Starego Miasta i  na dziedzińcu Ośrodka wypuściliśmy  granatowo- czerwone balony do nieba.

Dalsze świętowanie odbyło się w murach Ośrodka  z  tortem  i życzeniami dla Dzieci i Osób z zespołem Downa oraz rodziców i kadry .

Kochani- to był piękny  dzień będzie piękny! Oby wszystkie dni w roku były takie!

Program Obchodów

Historia obchodów ŚDZD w ośrodku radość życia

Rady dla rodziców dzieci z Zespołem Downa

Już po raz XIV na świecie obchodzony jest Dzień Osób z Zespołem Downa. Obchodom towarzyszy szereg imprez i wydarzeń na terenie wielu miast całej Europy. Ośrodek Rehabilitacyjno - Edukacyjny „Radość Życia” wraz z Niepubliczną Poradnią Psychologiczno - Pedagogiczną w Sandomierzu włączył się jak co roku w organizację wydarzeń, mających na celu promowanie praw osób  z Zespołem Downa do pełnego uczestniczenia w życiu społecznym.

Hasłem tegorocznych obchodów jest: „Nie  zostajemy w tyle”

21. III
Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa

Światowy Dzień Zespołu Downa to święto ustanowione w 2005 roku z inicjatywy Europejskiego Stowarzyszenia Zespołu Downa. Od 2012 roku patronat nad obchodami sprawuje Organizacja Narodów Zjednoczonych.

Data obchodów tego dnia nie jest przypadkowa. Przypada na 21 dzień 3 miesiąca w roku, ponieważ to właśnie dodatkowy, trzeci chromosom w 21 parze chromosomów, składających się z łańcuchów DNA, powoduje występowanie tej wady genetycznej. Stąd też inna nazwa tego zaburzenia –  trisomia 21.

Zespół Downa jest jedną z najczęstszych aberracji chromosomowych, wys­tępu­ją­cą z częs­totli­woś­cią ok. 1:600–700 żywo urod­zonych dzieci.
ONZ jako organizacja działająca na rzecz zrównoważonego rozwoju,  w swoim globalnym planie  przedsięwzięć na rzecz ludzi, planety i dobrobytu, deklaruje, że "nikt nie pozostanie w tyle". Takie też jest hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa. Rzeczywistość niestety nadal  jest taka, że ​​dominujące negatywne postawy, niskie oczekiwania, dyskryminacja, nieprawdziwe stereotypy, nieznajomość tych osób i wykluczenie, sprawiają, że ludzie z zespołem Downa są często na starcie skazani na niepowodzenie w zakresie wielu sfer życia.Wielu z nich natomiast, pomi­mo swo­jej niepełnosprawnoś­ci i pewnych ograniczeń może się real­i­zować i prowadz­ić ciekawe, satysfakcjonujące życie – pracu­jąc, ucząc się, rozwi­ja­jąc swo­je pas­je i zain­tere­sowa­nia, czy wresz­cie udziela­jąc się społecznie. Do tego jednak potrzeba dobrej woli i zrozumienia ze strony społeczeństwa. O to zrozumienie pragniemy walczyć, podejmując działania w zakresie obchodów XIV Światowego Dnia Osób z Zespołem Downa. Na przełomie 2017 i 2018 roku” opracowany został raport specjalny w tematyce: „Problemy rodzin dzieci z zespołem Downa w Polsce, którego przygotowanie zainicjowała Poradnia Bioetyczna wraz z Fundacją „Jeden z Nas”. Raport miał na celu identyfikację aktualnych problemów, z którymi muszą się mierzyć rodziny osób z trisomią 21. Ma on pomóc we wdrożeniu działań naprawczych, które pozwolą otoczyć rodziny dzieci z zespołem Downa skuteczniejszym wsparciem społecznym i instytucjonalnym.
Raport został opracowany na Uniwersytecie Jana Pawła II w Krakowie.
W raporcie – oprócz wykazanych luk w systemie ochrony zdrowia i problemów, wskazano także pozytywne strony. Według  raportu, pomimo licznych trosk i problemów, rodzice dzieci z zespołem Downa mają wysokie poczucie szczęścia  i satysfakcji życiowej, a obecność w rodzinie dziecka z zespołem Downa w większości przypadków stabilizuje związek rodziców i wzmacnia rodzinę. Nas to nie dziwi. Nasz Ośrodek w ramach ubiegłorocznych obchodów marcowego święta też przeprowadził sondę badawczą, starając się ustalić jak wygląda sytuacja rodzin dzieci z Zespołem Downa, uczących się w naszym ośrodku. Szczere i często wzruszające wypowiedzi rodziców bardzo jasno odpowiadają na pytanie dlaczego jest tak a nie inaczej, a zamieszczono je w wydanym w roku bieżącym folderze.

Prosimy NIE BÓJ SIĘ!

Osoba z Zespołem Downa:

Ma zauważalnie charakterystyczną aparycję, zazwyczaj nieco niższy głos  i niezbyt wyraźną mowę. Spowodowane jest to przerostem narządów artykulacyjnych i często utrudnia  komunikację. Jeżeli jednak zatrzymasz się i pozwolisz jej się wypowiedzieć przekonasz się z jak serdecznym
i towarzyskim człowiekiem masz do czynienia.

Przydatne strony internetowe:
www.worlddownsyndromeday.org
www.facebook.com/Koalicja21
www.bardziejkochani.pl
www.zakatek21.pl

Załóż Kolorowe Skarpetki nie do pary!
jako symbol tolerancji, akceptacji i solidarności
z osobami z ZD w dniu 21.III